Pressemeddelelse
Det kosmiske skelet frem i lyset
3. november 2009
Astronomer har opsporet en gigantisk og hidtil ukendt samling af galakser, der ligger næsten syv milliarder lysår væk fra os. Opdagelsen, der blev muliggjort ved at anvende to af de kraftigste jordbaserede teleskoper i verden, er den første observation af så fremtrædende galakse-struktur i det fjerne Univers og giver derfor yderligere indblik i det kosmiske netværk og dets dannelse.
”Stof er ikke fordelt jævnt i Universet”, siger Masayuki Tanaka fra ESO, der har stået i spidsen for den nye undersøgelse. ”I vores kosmiske nabolag, dannes stjerner i galakser og galakser danner normalt grupper og hobe af galakser. De mest almindeligt anerkendte kosmologiske teorier forudsiger, at stof i større skala også klumper sig sammen i det såkaldte ”kosmisk netværk”, hvor galakser, som ligger i filamenter, der strækker sig mellem tomrum, skaber en gigantisk tjavset struktur”.
Disse filamenter er millioner af lysår lange og udgør Universets skelet: galakser samles omkring dem, og enorme galaksehobe dannes i deres skæringspunkter, som enorme edderkopper, der lurer efter mere stof, de kan fordøje. Videnskabsfolk kæmper for at afgøre, hvordan de bliver født. Massive filamentstrukturer er ofte blevet observeret i forholdsvis beskedne afstande fra os, men indtil nu har der manglet et solidt bevis for deres eksistens i de mere fjerntliggende dele af Universet.
Holdet ledet af Tanaka opdagede en stor struktur omkring en fjern galaksehob på billeder, de tidligere havde lavet. De har nu brugt to store jordbaserede teleskoper til at studere denne struktur i større detalje, idet de har målt afstandene til alle galakserne, og dermed opbygget et tredimensionelt billede af strukturen. De spektroskopiske observationer blev udført ved hjælp af VIMOS-instrumentet på ESO’s Very Large Telescope og FOCAS på Subaru Telescope, der drives af National Astronomical Observatory of Japan.
Takket være disse og andre observationer, har astronomerne været i stand til at lave en demografisk undersøgelse af denne struktur, og har identificeret flere grupper af galakser omkring den centrale galaksehob. De kunne skelne snesevis af sådanne klumper, der hver er omkring ti gange så tunge som vores egen galakse, Mælkevejen – og nogle helt op til tusind gange tungere – mens de vurderer, at hobens masse er mindst ti tusind gange Mælkevejens masse. Nogle af klumperne mærker den fatale tyngdepåvirkning fra hoben, og vil i sidste ende falde ind i den.
”Det er første gang, at vi har observeret en så rig og fremtrædende struktur i det fjerne Univers”, siger Tanaka. ”Vi kan nu gå fra demografi til sociologi og undersøge, hvordan egenskaberne af galakser er afhængig af deres miljø, på et tidspunkt, hvor Universet kun var to tredjedele af sin nuværende alder.”
Filamentet ligger omkring 6,7 milliarder lysår væk fra os og strækker sig over mindst 60 millioner lysår. Den nyligt afdækkede struktur strækker sig sandsynligvis længere end det område holdet har undersøgt, og derfor er fremtidige observationer allerede planlagt for at få et endeligt mål på dens størrelse.
Mere information
Denne forskning er præsenteret i en artikel indsendt til tidsskriftet Astronomy & Astrophysics: The spectroscopically confirmed huge cosmic structure at z = 0.55, af Tanaka m.fl.
Holdet er sammensat af Masayuki Tanaka (ESO), Alexis Finoguenov (Max-Planck-Institute for Extraterrestrial Physics, Garching, Tyskland and University of Maryland, Baltimore, USA), Tadayuki Kodama (National Astronomical Observatory of Japan, Tokyo, Japan), Yusei Koyama (Department of Astronomy, University of Tokyo, Japan), Ben Maughan (H.H. Wills Physics Laboratory, University of Bristol, UK) and Fumiaki Nakata (Subaru Telescope, National Astronomical Observatory of Japan).
ESO, det Europæiske Syd Observatorium, er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 14 medlemslande: Belgien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. Flere lande har udtrykt interesse i medlemskab. ESO’s aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for astronomi for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 42 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”.
Links
Kontakter
Masayuki Tanaka
ESO
Garching, Germany
Tel: +49 89 3200 6498
E-mail: mtanaka@eso.org
Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk
og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-denmark@eso.org
Om pressemeddelelsen
Pressemeddelelse nr.: | eso0941da |
Legacy ID: | PR 41/09 |
Navn: | Galaxy, Universe |
Type: | Early Universe : Cosmology : Morphology : Large-Scale Structure |
Facility: | Subaru Telescope, Very Large Telescope |
Instruments: | VIMOS |
Science data: | 2009A&A...505L...9T |