Meddelelse

Vinderen af European Astronomy Journalism Prize for 2014 er udpeget

2. februar 2015

Det er Louise Mayor, som har vundet 2014 prisen European Astronomy Journalism Prize. Gevinsten er en rejse til Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) - det topmoderne teleskopanlæg, hvor man studerer lyset fra nogen af de koldeste objekter i Universet - fra det nordlige Chile. Vinderartiklen handler om forsøgene på direkte at observere tyngdekraftsbølger ved at studere pulsarer med radioteleskoper.

Titlen på artiklen er “Hunting Gravitational Waves Using Pulsars”, og den blev trykt i oktober 2014-udgaven af Physics World, som er tidsskrift for medlemmer af Institute of Physics. Til artiklen hører også et kort videoklip.

Louise Mayor er fagredaktør for  Physics World, hvor hun assisterer fysikere og naturvidenskabsskribenter med at fortælle deres historier om forskellige frontlinie-fysiske emner. Inden ansættelsen på Physics World i 2010  tog Louise en PhD ved University of Nottingham omhandlende solceller, som er gjort følsomme med farvebelægninger.

"Jeg er henrykt over at vinde prisen. Min artikel handlede om forsøgene på at måle gravitationsbølger ved hjælp af radioteleskoper, som observerer fjerne pulsarer. Jeg hørte om metoden for første gang sidste år, og jeg blev så nysgerrig, at jeg følte, at jeg måtte besøge Jorell Bank Observatoriet og dele historien med andre. Det bliver alle tiders at opleve ALMA. At kunne se op mod stjernehimlen og se mange flere stjerner, end jeg nogensinde før har set, og at opleve de særlige effekter ved den store højde, og at finde ud af, hvilke kosmiske spørgsmål videnskabsfolkene her prøver at finde svarene på," sagde Louise, da hun hørte nyheden.

Dommerpanelet bestod af repræsentanter for European Southern Observatory, Science and Technology Facilities Council, Royal Astronomical Society og Association of British Science Writers. Panelet vurderede bidrag også fra blogs og indslag i TVnyheder. Der var to skribenter, som især fangede deres opmærksomhed, og som fik stor ros: Colin Stuart, som er free lance videnskabsjournalist og Emilie Martin, som er medredaktør på Ciel & Espace.

Colins artikel "Life in the Solar System" blev publiceret som featureartiken i tidsskriftet All About Space, nummer 30. Den omhandlede nuværende og kommende europæiske rummissioner, som søger efter liv i Solsystemet. Emilies artikel "India Bets on its Astronomers" er skrevet til det nyopdukkede tidsskrift First Light. Dommerne kunne ikke give prisen til lige den artikel, fordi den handlede om Indisk astronomi, men de bemærkede især kvaliteten i den dybdeborende journalistik.

Det er tredje år, prisen European Astronomy Journalism Prize uddeles. Målet med den er at belønne fremragende arbejder både fra professionelle journalister og fra studerende indenfor astronomi og journalistik. Prisen gives i fælleskab af ESO, Science and Technology Facilities Council (STFC), Royal Astronomical Society og Association of British Science Writers.

Mere Information

ESO

ESO er den fremmeste fællesnationale astronomiorganisation i Europa, og verdens langt mest produktive jordbaserede astronomiske observatorium. 16 lande er med i ESO: Belgien, Brazilien, Danmark, Finland, Frankrig, Italien, Nederlandene, Polen, Portugal, Spanien, Sverige, Schweiz, Storbritannien, Tjekkiet, Tyskland og Østrig, og desuden værtsnationen Chile. ESO har et ambitiøst program, som gør det muligt for astronomer at gøre vigtige videnskabelige opdagelser. Programmet har focus på design, konstruktion og drift af stærke jordbaserede observatorier. Desuden har ESO en ledende rolle i formidling og organisering af samarbejde omkring astronomisk forskning. ESO driver tre enestående observatorier i verdensklasse i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO VLT, Very Large Telescope, som er verdens mest avancerede observatorium for synligt lys, samt to oversigtsteleskoper. VISTA, som observerer i infrarødt, er verdens største oversigtsteleskop, og VLT Survey Teleskopet er det største teleskop bygget til at overvåge himlen i synligt lys. ESO er en af de største partnere i ALMA, som er det største eksisterende astronomiprojekt. For tiden bygges E-ELT, et 39 m optisk og nærinfrarødt teleskop på Cerro Armazones, tæt ved Paranal. Det bliver "verdens største himmeløje".

STFC

Science and Technology Facilities Council har til formål at holde Storbrittannien i front med hensyn til naturvidenskaben, og at tackle nogle af de vigtigste udfordringer for samfundet, såsom at skaffe energi i fremtiden, studere og forstå klimaforandringer og håndtere globale sikkerhedsproblemer.

STFC arbejder indenfor en bred vifte af videnskaber med både akademiske og industrielle relationer. Hensigten er at vidensdele indenfor materalevidenskaberne, rum- og jordbaseret astronomiteknologi, laserfysik, mikroelektronik, lagdelte integrerede kredsløb - WSI , partikel- og kernefysik, alternative energiformer, radiokommunikation og radar.

STFC administrerer eller er vært for en række højtrangerende eksperimentelle anlæg; herunder:

  • i Storbrittannien; ISIS pulsed neutron source,  Central Laser Facility, og Low-Frequency Array for radio astronomy (LOFAR). STFC har også aktiemajoriteten i Diamond Light Source Ltd.
  • Oversøisk; teleskoper på La Palma og Hawaii.

Støtte fra STFC giver forskere fra Storbrittannien mulighed for at bruge større internationale forskningsfaciliteter ved at være medfinansierende blandt andet i CERN, Institut Laue Langevin (ILL), European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) og European Southern Observatory (ESO).

Desuden arbejder STFC intensivt med formidling og aktivisering af offentligheden. Skoler og andre kan hente inspiration, støtte og viden om forskningens indvirkning og fordele for samfundete via kendskab til førende forskningsprogrammer.

STFC er et af syv offentligt finansierede forskningsråd. Det er en uafhængig enhed under det Britiske Department for Business, Innovation and Skills (BIS).

På Twitter finder man STFC under tagget @STFC_Matters

Royal Astronomical Society

RAS (www.ras.org.uk) er grundlagt i 1820. Formålet er at støtte og fremme studiet af astronomi, viden om Solsystemet, geofysik og nærtliggende forskningsområder. RAS organiserer videnskabelige møder og konferencer, udgiver bøger og forskningstidsskrifter og arbejder med at anerkende fremragende resultater i form af medaljer og priser. Desuden har organisationen et stort bibliotek, og den støtter uddannelse via donationer og formidlingsaktiviteter. Det er RAS, som repræsenterer Storbrittannien officielt indenfor international astronomi. Der er 3500 medlemmer (Fellows), hvoraf 1/3 bor udenfor Storbrittannien. Det kan være forskere på universiteter, observatorier og laboratorier, men også astronomihistorikere og andre.

Association of British Science Writers

ABSW (http://www.absw.org.uk/) er grundlagt i 1947. Det er den britiske organisation for professionelle videnskabsformidlere. De 800 medlemmer skriver om alt fra nyhedsartikler til bøger eller TVmanuskripter. ABSW står for britiske præmieringer af videnskabsjournalistik, afholder konferencer for videnskabsjournalister og hjælper nye indenfor området med at forbedre deres kompetencer. Foreningen er et ledende medlem af World Federation of Science Journalists, og herigennem er man involveret i at fremme videnskabsjournalistik i udviklingslandene.

Links

Kontakter

Ole J. Knudsen
ESON-Danmark
SAC/IDA Institut for Fysik og Astronomi
Aarhus Universitet
tlf; 8715 5597, mobil 4059 4520
e-mail: eson-denmark@eso.org

Om meddelelsen

Id:ann15007

Billeder

Louise Mayor, vinder af 2014 European Astronomy Journalism Prize
Louise Mayor, vinder af 2014 European Astronomy Journalism Prize