23 maart 2015
Er waren eens, lang geleden in 1670, een aantal beroemde astronomen bezig met sterrenkijken. Terwijl ze naar de donkere nachthemel keken vanuit hun huizen over de hele wereld, zagen ze tot hun verbazing plotseling een heel herder lichtpunt, daar waar eerst niks was! Nadat ze de nieuwe ster hadden bestudeerd, concludeerden ze dat het een nova was (wat gewoon “iets nieuws in de lucht” betekent). Ze noemden het ‘Nova Vul’.
Een nova is een krachtige explosie van een ster waardoor het direct veel feller schijnt. Je kan de overblijfselen van de Nova Vul zien in deze ruimtefoto!
Misschien vraag je je af wat het verschil is tussen een nova en een supernova? Nou, een nova ontstaat wanneer een witte dwerg en een andere ster in hetzelfde sterrenstelsel om elkaar heen cirkelen.
De gierige witte dwerg pikt materiaal van zijn partner en pikt uiteindelijk zoveel dat de ster zichzelf niet langer in bedwang kan houden. Zodra dit gebeurt, explodeert het ineens in een nova, waardoor heel heet gas de ruimte in schiet. Maar de ster overleeft de explosie wel, in tegenstelling tot een supernova, waarbij de hele ster uit elkaar wordt gerukt.
Nu, 300 jaar nadat Nova Vul ontstond, hebben sterrenkundigen een nieuw idee over dit kosmische mysterie. Het blijkt namelijk dat dit oude licht helemaal geen nova was!
Astronomen zeggen nu dat het iets heel ongewoons was, en nog feller: een spectaculaire botsing tussen twee sterren! De botsing was zo hard dat het ervoor zorgde dat een ster explodeerde en het materiaal van beide sterren de ruimte in werd gespuwd.
Geinig weetje
Een supernova kan genoeg materiaal het heelal in schieten om een hele Zon te maken. Wel 10.000 keer meer dan een nova!