Mededeling

MICADO-instrument van ELT doorstaat laatste ontwerp-evaluatie

3 september 2024

De Multi-AO Imaging Camera for Deep Observations (MICADO), de geavanceerde hoge-resolutie camera voor ESO’s Extremely Large Telescope (ELT), heeft zijn laatste ontwerp-evaluatie doorstaan. Dit is een belangrijke mijlpaal op weg naar de ingebruikname, later dit decennium. Wanneer hij bedrijfsklaar is, zullen astronomen met MICADO ongekend ‘diepe’ beelden van het heelal kunnen maken. 

Het doel van dit slotdeel van de uit meerdere fasen bestaande laatste review was de afronding van het ontwerpproces dat al een aantal jaren aan de gang was. Hoewel de productie normaal gesproken pas van start gaat nadat de de laatste review een feit is, had de productie van veel van de componenten en subsystemen al eerder groen licht gekregen, zodat het MICADO-project in aanloop naar de ingebruikname van de ELT door kon gaan. Bij de afronding van de ontwerp-evaluatie werkten leden van het MICADO-consortium samen met ESO-medewerkers om de resterende losse eindjes van het instrumentontwerp aan elkaar te knopen. Nu deze mijlpaal is bereikt, kan het consortium – een team van 150 mensen, verspreid over zes landen – zich volledig richten op de productie en het testen van het instrument. 

Het ontwerp van MICADO is gebaseerd op het streven naar de ultra-hoge nauwkeurigheid en stabiliteit die nodig zijn om de vereiste hoge gevoeligheid, resolutie, astrometrische nauwkeurigheid en brede golflengte-dekking te realiseren, Om dit in de ELT-omgeving te bereiken, wordt MICADO boven het instrumentenplatform geplaatst, zodat het licht van de telescoop kan worden doorgeleid naar zowel het adaptieve optische systeem dat de beeld-vertroebelende werking van de aardatmosfeer compenseert, als de cryostaat. Deze laatste zorgt ervoor dat optiek en detectors koel blijven, zodat ze optimaal blijven werken op nabij-infrarode golflengten, zonder hinder te ondervinden van andere warmtebronnen. De precieze werking van het instrument wordt geregeld door elektronica, waarvan een groot deel net eronder is gemonteerd, en de software stelt gebruikers in staat om hun waarnemingen op afstand uit te voeren.

Dankzij dit geavanceerde ontwerp kan MICADO hoge-resolutiebeelden van het heelal maken die de complexe structuren en ontstaansmechanismen van verre sterrenstelsels laten zien en astronomen in staat stellen om afzonderlijke sterren en stersystemen in nabije sterrenstelsels te onderzoeken, evenals planeten en planeetvorming buiten ons zonnestelsel. Bovendien zal MICADO een ongekend krachtig instrument zijn voor het onderzoek van gebieden waar de zwaartekracht enorm sterk is, zoals de naaste omgeving van het superzware zwarte gat in het centrum van ons Melkwegstelsel.

Na een paar jaar van eerste waarnemingen zullen de mogelijkheden van MICADO worden vergroot door het instrument te koppelen aan de Multiconjugate Adaptive Optics Relay For ELT Observations (MORFEO). Met dit instrument kan MICADO scherpere beelden maken over een groter gezichtsveld.

Kijk voor een volledige samenvatting van wie MICADO heeft gebouwd, hoe het instrument werkt en hoe het een ongekend beeld van het heelal zal geven naar: ‘Meet MICADO, a super-camera for the ELT!’

Meer informatie

Het MICADO-consortium bestaat uit MPE (Max-Planck-Institut für Extraterrestrische Physik, Duitsland), MPIA (Max-Planck-Institut für Astronomie, Duitsland), USM (Universitäts-Sternwarte München, Duitsland), IAG (Instituut voor Astrofysica van de Georg-August-Universität Göttingen, Duitsland), NOVA (Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie, vertegenwoordigd door de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Leiden en de NOVA optisch/infrarode instrumentatiegroep gevestigd bij ASTRON in Dwingeloo), INAF Istituto Nazionale di Astrofisica, CNRS/INSU (Centre National de la Recherche Scientifique/Institut National des Sciences de l’Univers, vertegenwoordigd door LESIA, GEPI, Division Technique de l'INSU, UTINAM/OSU THETA, LCF en IP2I/LMA, Frankrijk), A* (een Oostenrijks samenwerkingsverband vertegenwoordigd door de Universiteit van Wenen, de Universiteit van Innsbruck, de Universiteit van Linz en RICAM Linz, Oostenrijkse Academie van Wetenschappen, Oostenrijk), en het Finse Centrum voor Astronomie met ESO (FINCA), Universiteit van Turku, Finland. 

De belangrijkste rol van elke consortiumpartner in het project staat beschreven op https://www.mpe.mpg.de/ir/micado.

Links

Contact

Mario Schweitzer
MICADO Project Manager at ESO
Email: Mario.Schweitzer@eso.org

Elena Valenti
MICADO Project Scientist at ESO
Email: Elena.Valenti@eso.org

Ulf Seemann
MICADO Project Engineer at ESO
Email: Ulf.Seemann@eso.org

Ric Davies
MICADO Principal Investigator
Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics, Germany
Email: davies@mpe.mpg.de

Eckhard Sturm
MICADO Project Manager
Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics, Germany
Email: sturm@mpe.mpg.de

Bárbara Ferreira
ESO Media Manager
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6670
Email: press@eso.org

Over de Mededeling

Id:ann24013

Afbeeldingen

3D-weergave van het MICADO-instrument van de ELT
3D-weergave van het MICADO-instrument van de ELT
3D-weergave van het MICADO-instrument van de ELT
3D-weergave van het MICADO-instrument van de ELT
3D-weergave van het MICADO-instrument van de ELT
3D-weergave van het MICADO-instrument van de ELT
Exploded view of the MICADO instrument (annotated)
Exploded view of the MICADO instrument (annotated)
Alleen in het Engels
Opengewerkte tekening van het MICADO-instrument
Opengewerkte tekening van het MICADO-instrument

Video's

3D animation of the ELT's MICADO instrument
3D animation of the ELT's MICADO instrument
Alleen in het Engels
Meet MICADO, a super-camera for the ELT!
Meet MICADO, a super-camera for the ELT!
Alleen in het Engels