Mededeling
SAURON ontvangt de 2013 Group Achievement Award van de Royal Astronomical Society
- Drie ESO-leden en een voormalig ESO-fellow behoren tot het team
4 juli 2013
De Royal Astronomical Society (UK) heeft de 2013 RAS ‘A’ Group Award aan de leden van het SAURON-team toegekend, onder wie Tim de Zeeuw, Harald Kuntschner en Eric Emsellem van ESO, en Davor Krajnovic, een voormalig ESO-fellow. Met deze prijs worden groepen geëerd die een uitmuntende bijdrage hebben geleverd aan de sterrenkunde. De prijs werd op 3 juli uitgereikt tijdens de 2013 UK National Astronomy Meeting in St Andrews, Schotland.
SAURON is een integral field-spectrograaf met een 33 x 44 boogseconden beeldveld, die speciaal is gebouwd bij het Observatoire de Lyon voor de 4,2-meter William Herschel Telescope op het Roque de los Muchachos Observatory in La Palma, Spanje. De wetenschappelijke doelstelling van het team dat het SAURON-project heeft opgezet was om de evolutie van elliptische sterrenstelsels te begrijpen door gedetailleerde observaties te maken van nabije objecten.
Het SAURON-initiatief combineert een geoptimaliseerd instrumenteel ontwerp, verfijnde analyse en modelleermethoden om de resultaten te interpreteren, en een hoge mate van organisatie van de samenwerking. Het SAURON-team heeft zich gericht op observaties van een representatieve groep van 72 jonge sterrenstelsels (elliptische, lensvormige en Sa-spiraalvormige sterrenstelsels). Het opvolgende ATLAS3D-project heeft dit werk uitgebreid door een groep van 260 elliptische en lensvormige sterrenstelsels te analyseren.
Wetenschappelijke hoogtepunten van het SAURON-project zijn: de ontdekking van een duidelijk verband tussen de totale massa-lichtkracht-verhouding en de snelheidsspreiding die is gerelateerd aan de hoeveelheid donkere materie in jonge sterrenstelsels; de ontdekking dat warm gas in een groot aantal jonge sterrenstelsels een externe oorsprong heeft; een nieuwe kinematische classificatie voor jonge sterrenstelsels die is gebaseerd op een indicator van het hoekmoment die aangeeft dat langzame en snelle rotators fysiek verschillen, en een duidelijk bewijs levert dat jonge sterpopulaties vaker voorkomen in lichte, snel roterende jonge sterrenstelsels.
SAURON is een privaat instrument op de William Herschel Telescope sinds 1999, en wordt nog gebruikt door wetenschappers in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Spanje. Het instrument is beschikbaar voor de hele gemeenschap op basis van samenwerking.
Meer informatie
Het volledige SAURON-team dat de onderscheiding ontvangt bestaat uit: M. Cappellari, R.L. Davies (Oxford University), R. Bacon (Observatoire de Lyon), E. Emsellem, H. Kuntschner, D. Krajnovic (European Southern Observatory), P.T. de Zeeuw (ESO and Leiden Observatory), J. Falcon-Barroso (Instituto de Astrofisica de Canarias), R.M McDermid (Gemini Observatories), R.F. Peletier (Kapteyn Astronomical Institute Groningen), M. Sarzi (University of Hertfordshire), R.C.E. van den Bosch, G. van de Ven (Max-Planck-Institut fur Astronomie).
Partners and voormalige teamleden zijn: M. Bureau (Oxford University), C.M. Carollo (ETH Zurich), Y. Copin (Institut de physique nucleaire de Lyon), H. Jeong (Yonsei University), G. Monnet (ESO), B. Miller (Gemini Observatory), N. Scott (Oxford University), K. Shapiro-Griffin (Northrop Grumman Aerospace Systems), E. Verolme (Leiden Observatory) en A. Weijmans (Dunlap Institute for Astronomy & Astrophysics).
Links
- Persbericht van de Isaac Newton Group: http://www.ing.iac.es/PR/press/sauron.html
- RAS-website
Over de Mededeling
Id: | ann13060 |